You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.
Planeta zemlja (Planet Earth -TV Series, 2006)

Planeta zemlja (Planet Earth -TV Series, 2006)

Britanski prirodnjački dokumentarac iz 2006. godine. 
Od pola do pola, Zemlja je planeta ekstrema. Ova serija detaljno proučava te prirodne suprotnosti – od večnog mraka antarktičke zime, to najvišeg drveća i najdubljih pećina na Zemlji, čiji stanovnici nikada ne vide bela dana. Snimanje ove nagrađivane dokumentarne serije trajalo je pet godina i to remek delo najskuplji je takav poduhvat u istoriji BBC-a.

 

1. Od pola do pola
U ovoj epizodi posmatramo nasu planetu kao celinu elemenata koji su oblikovali prirodu; sunce, okeani i kise. Kamere BBC-a su vise od 3 godine belezile neverovatne transformacije koje su stvarale poplave sirom sveta. U okeanu vidimo skok velikog belog psa dok hvata Tihookeanskog morža. Jedna sekunda uzbudljive usporena je na cetrdeseti deo kako bi se po prvi put otkrila snaga i tehnika najveceg okeanskog grabljivca.

2. Planine
Dobrodosli u neistrazeni svet stena, leda i snega.Planeta zemlja vas vodi do mocnih planina, od njihovog radjanja u jednoj od najnizih tacaka Zemlje, sve do vrhova Everesta. U planinama zivi i jedna od najskivenijih vrsta zivotinja, grabljivac snezni leopard. Prvi put cemo videti neuhvativog sneznog leoparda u lovuna planinskim vrhovima Pakistana.

3. Slatka voda
Slatka voda je najdragoceniji element koji je neophodan celoj Zemnji. U ovoj epizodi pratimo silazak reka od planinskih izvora do mora i jedinstveni biljni i zivotinjski svet u do sada neotkrivenim vodama. pogledajte neverovatne primere zivotinjskog ponasanja kao sto je spektakularni obracun porodice indijske mekodlakave vidre sa krokodilima. po prvi put cemo videti i fascinantan prizor krokodila koji odvlaci gnua u dubine Nila.

4. Pećine
Ekipa Planete zemlje spusta se u neotkriveni svet pecina kako bi pokazala neke od najneobicnijih i najbizarnijih zivotinjskih vrsta na zemlji, od gustera koji nalaze svoj put kroz mracne pecine a gnezda prave od sopstvene "sline", pa sve do troglodita, cudnovatih stvorenja koja nikada nisu videla dnevno svetlo niti izlaze na povrsinu - u do sada nevidjenom pristupu skrivenom svetu punom otrovnih i poplavljenih pecina.

5. Pustinje
Svim pustinjama je zajednicki nedostatak kise medjutim one imaju najraznovrsniji ekosistem na Zemlji. U mongolskoj pustinji Gobi, kamila se prehranjuje jeduci sneg u nedostatku vode dok u Atacami u Cileu lame prezivljavaju lizuci rosu sa iglica kaktusa. Pridruzite se jedinstvenom putovanju pustinjama Namibije kako bi po prvi put pratili zivotinje neuobicajne u tom okruzenju. Slonovi krecu na dug i tezak put u potrazi za hranom, a pustinjski lavovi tragaju za lutajucim krdima antilopa.

6. Ledeni svetovi
Pogledajte zaledjena podrucja zemlje, od vrhova planina sve do polova. Njihovi ekstremni uslovi isticu neverovatne sposobnosti prilagodjavanja biljnog i zivotinjskog sveta. Polovi su mesto za zivot fascinantno prilagodjenim stvorenjima na planeti - kraljevskim pingvinima. Tokom lepih delova godine, ostale vrste se moraju prilagoditi. Kit zeljno iscekuje dolazak proleca kao priliku za dopunu osiromasene rezerve masti, no, otapanje leda za polarne medvede znaci gubitak lovista za foke.

7. Velike ravnice
Velike ravnice su najveca kopnena stanista zivota na Zemlji koja pokrivaju vise od cetvrtine nase planete. Siroki otvoreni prostori, iako se cesto smatraju nenaseljenim, jedno su od najproduktivnijih stanista gde zive najvece zivotinjske vrste na planeti. Planeta zemlja otkriva spektakularne migracije koje se dogadjaju na velikim ravnicama. Pogledajte cudesni biljni i zivotinjski svet i lov zlatnog orla u ruskim planinama.

8. Dzungla
Kisne sume su prirodne elektrane prirodnog sveta koje proizvode dovoljno energije da bi mogle napojiti 2000 gradova velicine New Yorka. Uslovi su savrseni za razvoj zivota, no, opstanak u djungli nije lak. Prekrasnim prizorima snimljenim iz aviona videcemo najspektakularnije sume, a secijalne kamere daju nevidjen pogled na vrste koje zive na tamnom dnu dzungle. Pratimo jaguare kako love u divljini i putujemo sa gibonima pogledom iz aviona zapadne i srednje Afrike.

9. Plitka mora
Tamo gde se sudaraju zemlja i more, sile prirode stvaraju velike mogucnosti za razlicite zivote. Suncevi zraci stvaraju zivot te dostizuci morsko dno donose eksploziju raznolikosti zivotinjskih i biljnih vrsta. Svi ti cimbenici uticu na neverovatno bogatstvo plitkih mora - mnostvo sarenih koralnih grebena i, u hladnijim vodama, punog ribljeg sveta. Ogromna jata riba su magneti za grabljivice a velike bele ajkule su u lovu na foke. Planeta Zemlja prati grbavog kita i njegovo mladunce dok lutaju kristalno cistim vodama plitkih tropskih mora.

10. Sezonske sume
Sume pokrivaju velike delove umerenog pojasa Zemlje no, do sada su uglavnom bile neistrazene. Beskrajni sumoviti krajevi Sibira i Tasmanije utociste su neverovatno raznolikog zivotinjskog i biljnog sveta. Sume su nastanjene i nekim od neuhvatljivih stvorenja na zemlji kao sto su prcastonosti majmun i leopard amur iz ruskih suma. Planeta Zemlja prelazi kontinente kako bi vam prikazali sibirske tigrove, crvene pande i evropske vukove.

11. Okeanske dubine
Sezdeset posto nase planete pokrivaju okeani dublji od milje. Ovo daleko najvece staniste na nasoj planeti jos je uvek gotovo neistrazeno. U ovoj epizodi videcemo neke od najneverovatnijih vrsta koje zive u velikom plavetnilu i dubokih provalija. Zadivicete se bicima koja nalazimo u ovom cudnom ali predivnom pejzazu, od fluoroscentnih korala na havajskim vulkanskim padinama do morskih pasa u lovu na otvorenom moru.

Last modified on Friday, 14 June 2013 21:55