You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.
Skrivena znanja Islama

Skrivena znanja Islama

Emisija Welt der wunder govori o naučnom progresu Islamske civilizacije u XII vijeku.
Tadašnji muslimanski vladari, bili su bogatiji od današnjih, kojekakvih prinčeva, emira i predsjednika, ali nisu trošili novac na luksuzna auta, privatne avione, jahte, vile, kupovinu fudbalskih timova koji koštaju milijarde dolara, niti na bizarne rabote poput ispisivanja vlastitog imena u pustinji kako bi se moglo pročitati iz orbite, dok muslimanski narod živi u sveopćoj bijedi i neimaštini. Samo grupa današnjih bogatih šejkova, a kamoli muslimanske države i njihovi vladari, mogli bi, naprimjer, riješiti problem gladi u Somaliji, kao i problem nepismenosti u islamskom svijetu, ali oni su to bogatsvo monopolizirali, i u svojoj nadmenosti i oholosti ponašaju se kao da su oni gospodari zemlje.
Za razliku od korumpiranih i u strastima ogrezlih vladara, među muslimanskim masama vlada duh letargije, pesimizma i bespomoćnosti. Kod današnjih muslimanskih generacija, deviza je: “Polahko, ima vremena!” A na uobičajeno pitanje: “Šta radiš?”, odgovor je u većini slučajeva:  “Ubijam vrijeme.” Kao da nam je vrijeme najveći dušmanin, pa ga se treba što prije osloboditi. Mi se u stvari što prije trebamo osloboditi te letargije i pesimizma, i na tragu kur’anskog imperativa učenja, posvetiti nauci, ibadetu i dobrim djelima, i ne prebacivati uvjek krivicu na druge za sve naše neuspjehe, jer neuspjeh je odluka isto kao i uspjeh.
Zato nije čudo što su kršćani iz Evrope hrlili na te fakultete da liječe najgoru bolest koja se zove neznanje. I nije čudo što poznati francuski učenjak Gustav Lebon, u svom djelu Historija Arapa, žali što muslimani u srednjem vijeku nisu osvojili Francusku, jer bi tada Pariz bio centar znanosti i civilizacije kao što je to bila Kordova u islamskoj Španiji. 

“Ko ne kuša težinu učenja barem jedan sat, kušat će gorčinu i poniženje neznanja cijeli život.” - Ghazali 
Last modified on Friday, 14 December 2012 05:20