You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.
Prirodni svijet - Divlja žetva

Prirodni svijet - Divlja žetva

Je li vraćanje biljnih i životinjskih vrsta u britansku poljoprivredu predobro da bi bilo istinito? Biljne i životinjske vrste predugo su se prorjeđivale diljem Velike Britanije, ali stvari su se nedavno počele mijenjati. Poljoprivredu je pomela zelena revolucija. Posljednjih 65 godina na selu je bilo teško uravnotežiti poljoprivredu i divlje bilje i životinjske vrste. Produktivnost je redovito imala prednost pred očuvanjem. Maksimalni prinosi znače maksimalan profit, ali koliko to plaća selo i njegov biljni i životinjski svijet? Za neke vrste rezultati su poražavajući. Od 1970. broj ševâ smanjio se za 52 %. Između 1987. i 1997. broj nekoć uobičajenih vivaka prepolovio se. A jedan od sisavaca koji je najgore prošao jest puh. U 65% grmlja u kojem su 1970. prebivali puhovi danas ih više nema. Puh je jedna od rijetkih životinja koja hibernira. Zimski san još spavaju žabe, ježevi i guje.

Novo je tisućljeće napokon donijelo neke pozitivne pomake. Promjene agrikulturne politike poljoprivrednicima daju priliku da povrate važna staništa biljnoga i životinjskoga svijeta. Raznolikost vrsta na poljoprivrednim imanjima sada se potiče. Pokrenuti su projekti za zaštitu ugroženih ptica poput ševa, vivaka...

Radi se i na tome da se brojnim sisavcima, kukcima i biljkama pomogne da se oporave. Puhovi se vraćaju, a što je možda još i važnije, ponovno se za njih sadi grmlje. Voluharica se također vraća. Sade se travnati rubovi uz rijeke kako bi se smanjio negativan utjecaj životinja koje pasu. Ratarima se plaća da posade cvjetne proplanke, naprave močvare koji bi pomogli rijetkim vrstama da se vrate na selo.

U Ujedinjenom Kraljevstvu tri od četiri kućanstva danas kupuju organsku hranu. Sve veća potražnja za domaćom hranom smanjuje uporabu kemikalija u britanskoj poljoprivredi. Pribjegava se tradicionalnim načinima uzgoja poput rotacije žetve, usjeva koji se siju u proljeće da bi zemlja dala svoj maksimum. To je za biljni i životinjski svijet sjajna vijest.

Ovaj BBC-jev film istražuje je li ovo uistinu renesansa poljoprivrede i hoćemo li britansko selo vidjeti u njegovu najboljem izdanju.

Last modified on Friday, 14 December 2012 07:00