You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.
Zeitgeist: Addendum

Zeitgeist: Addendum

„Zeitgeist: Addendum“ (“Zeitgeist: dodatak”), drugi deo serijala , premijerno je prikazan 2008. godine na Artivist filmskom festivalu u Holivudu. Kao i njegov nagrađivani prethodnik, film je u prvih godinu dana pogledan preko pedeset miliona puta na internetu.

Cilj filma je da ukaže na korene sveopšte društvene korupcije i da pokuša da ponudi način za rešavanje problema. U njemu se ističe važnost eliminisanja svih prepreka koje razdvajaju ljude i predlažu se konkretni koraci koji bi doveli do slabljenja monetarnog sistema. Film sugeriše akcije društvene transformacije, bojkot banaka, medija, vojnih sistema i multinacionalnih kompanija. Kao i „Zeitgeist: The Movie”, sastavljen je iz tri dela.

U prvom delu kritikuje se bankarska praksa koja dopušta stvaranje novca bez pokrića odobravanjem kredita. Detaljno je opisan proces tehnologije štampanja i puštanja u opticaj američkog dolara.

U drugom delu vođen je intervju sa Džonom Perkinsom (John Perkins), koji sebe definiše kao „ekonomskog ubicu“ i obelodanjuje kako je pomagao Centralnoj obaveštajnoj agenciji (CIA), ekonomskoj eliti i industrijalcima za koje je radio da miniraju strane vlade koje su interese naroda stavljale ispred interesa multinacionalnih kompanija.

U trećem delu vođen je intervju sa Žak Freskom (Jacque Fresco), osnivačem Venus projekta, koji se zalaže da se trajno iskorene pojave kao što su novac, jurnjava za profitom, ratovi, nasilje, siromaštvo, oskudica i uništavanje životne sredine. On tvrdi da bi primenom naprednih tehnologija i planskim korišćenjem prirodnih resursa bilo moguće poboljšati uslove života (i to u svim njegovim sferama) u celom svetu i da bi svi ljudi mogli da žive u izobilju.Last modified on Saturday, 15 December 2012 04:49