You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.
Collapse (Kolaps) - Michael Ruppert

Collapse (Kolaps) - Michael Ruppert

Ponukan aktuelnim prirodnim katastrofama u Japanu (što posljednjih godina postaje sasvim obična pojava u svim dijelovima svijeta), pade mi na pamet da vam od srca preporučim dokumentarni film „Collapse“ (Kolaps), koji je u osnovi intervju sa web aktivistom Michaelom Ruppertom, koji na specifičan način tumači pojave koje indiciraju skori kraj ljudske civilizacije.

U suštini, problem čovječanstva, prema Michaelovom stavu, nije samo narušavanje prirodnog balansa čovjeka i njegovog okruženja, koje se dešava nekontrolisanim industrijskim razvojem i crpljenjem prirodnih resursa, nego društvena destrukcija ljudskih zajednica koje nestaju u procesu globalizacije. Otuđenost čovjeka od samog sebe, pohlepa za novcem i gubitak ličnog identiteta Ruppert navodi kao glavne razloga potrebe skore revolucije ljudskog duha. Počevši od početaka industrijskog razvoja, otkrića nafte, proizvodnje hrane i savremenih energetskih kriza čovječanstva, Ruppert pukom analizom svakodnevnih dešavanja najavljuje skori društveno-ekonomski kolaps čovječanstva.

Upečatljivost filmu daje činjenica da je Michael Ruppert sklonjen u margine javne diskusije, dok čovječanstvo svjesno, pod rukovodstvom globalnih kompanija, srlja u kolaps. Intervju je prožet gorčinom i nekom vanvremenskom sjetom. Ispred nas sjedi slomljen čovek koji još ponekom može nešto da kaže, ali je zapravo odavno bacio peškir u ring. Nemoćan, ali svjestan ozbiljnosti stanja koje se pogoršava svakog dana, gleda kraj života kakvog poznajemo. Svijet ide u kolaps, to smo shvatili, a on na kraju filma ide na ulicu jer više nema para da otplaćuje kuću u kojoj živi.

Po njemu, osnovni razlog kolapsa je neutaživa glad za novcem, začarani krug neostvarivih želja koji se manifestuje kroz beskonačnu emisiju finansijskih “derivata” bez pokrića, neodrživi razvoj i sumanutu upotrebu fosilnih goriva.

Recesija, finansijska kriza, i sve što se desilo nakon toga proizvod je želja da kupimo ono što ne možemo priuštit. Čovječanstvo trošeći nepostojeći novac troši svoju budućnost!

Last modified on Saturday, 15 December 2012 07:41