You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.
Čija je ovo pjesma? (Whose Is This Song?)

Čija je ovo pjesma? (Whose Is This Song?)

WHOSE IS THIS SONG?

Režija: Adela Peeva


Dokumentarni film Bugarske rediteljke Adela Peeva koji za temu uzima jednu melodiju koje se autorka sjeca iz djetinjstva, ali ne zna joj porijeklo. Radi se o pjesmi kod nas poznatoj po uvodnim stihovima "Oj djevojko Anadolko" i "Ruse kose curo imas, zalis li gi ti?" 
Peeva odlazi u Istanbul, Grcku, Albaniju, Bosnu, Makedoniju, Srbiju i naposletku Bugarsku. U svakoj od ovih zemalja scenario je slican: pjesma je bila prepoznata i prisvojena, a mogucnost da je to bilo cija pjesma osim njihova je bila zucno negirana. 

U par navrata je Peeva bila zrtva prijetnji i umalo napada, nakon sto se usudila da jednima pusti istu pjesmu u izvedbi *neprijateljskih* komsija a drugima otpevusi odlomak iste na *neprijateljskom* jeziku. Ukratko, film na jako lep nacin prikazuje svu banalnost I besmisao mrznje medju narodima koji su slicni daleko vise nego sto im se svidja da priznaju. Moze se posmatrati I kao jedan antropoloski, etnoloski, kulturoloski eksperiment koji je pokazao grupicu nacija koje ce, cini se, zanavek ostati zaljubljeno zagledani u vlastiti pupak kao u Centar Kosmosa, duboko ubedjeni da im je dusmanin svako ko ne vidi svu imaginarnu lepotu jedne umisljene autenticnosti.

Last modified on Tuesday, 08 July 2014 08:58