You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.
Otključavanje misterije života

Otključavanje misterije života

Je li život na Zemlji produkt potpuno neusmjerenih procesa kao što su vrijeme, slučajnost i prirodna selekcija? Ili, može li se izvor i raznolikost živih organizama povezati sa inteligentnim izvorom? Dokumentarac "Otključavanje Misterije Života" istražuje ova svevremenska pitanja i prezentira nesavladive dokaze koji podupiru ideju koja bi mogla revolucionizovati naučno razmišljanje - teoriju inteligentnog dizajna. Ovaj dokumentarac, originalno prikazivan na PBS-u, prouzrokovao je film Bena Steina zvan "Expelled" ("Isključen"). 

U gotovo svakoj naučnoj disciplini postoje novopronađeni dokazi koji podupiru teoriju inteligentnog dizajna. Na primjer, u molekularnoj biologiji, prisutnost informacije kodirane u DNK molekulu nagovještava aktivnost prethodno dizajnirane inteligencije i OMŽ pokazuje napretke koje "dizajn" naučnici ostvaruju na ovom području. 

Do danas je OMŽ emitovan na svakom od 20 ključnih tržišta u SAD-u, uključujući PBS stanice u Kaliforniji, Koloradu, Floridi, Marylandu, Michiganu, New Yorku, Ohio-u, Pennsylvanii, Texasu, državi Washington i Washington DC-u. 

OMŽ prati nastojanja savremenih naučnika koji razvijaju snažnu ideju - naučnu teoriju "inteligentnog dizajna". Rastući broj naučnika širom svijeta više ne vjeruje da prirodna selekcija ili hemija same mogu objasniti izvore života. Umjesto toga, misle da mikroskopski svijet ćelije pruža dokaze svrhe i dizajna u prirodi.Priča počinje sa značajnim sastankom "dizajn" teoretičara okupljenim od strane Phillipa Johnsona, profesora prava sa UC Berkeley, u Pajaro Dunesu u Kaliforniji 1993. godine. Dokumentarac dalje prati razvoj pokreta inteligentnog dizajna kroz pronicljive intervjue sa ključnim "dizajn" naučnicima Paulom Nelsonom, Stephenom Meyerom, Deanom Kenyonom, Michaelom Beheom, Williamom Dembskim, Jonathanom Wellsom, Jedom Macoskoom and Scottom Minnichom. 

Intervjui su oživljeni vrhunskom kompjuterskom animacijom i mikroskopskom fotografijom živih sistema. Gledalac se prebacuje u unutrašnjost žive ćelije kako bi istražio sisteme i mašine koji nose nepogrešive znakove dizajna. Rotirajući pogon koji se vrti na 100,000 obrtaja. Biološki sistem za procesuiranje informacija snažniji od bilo koje kompjuterske mreže. Molekul kao navoj koji u sebi ima pohranjena uputstva kako da izgradi osnovne komponente svakog živog organizma na zemlji. Zapanjujuća animacija o flagellumu bakterije pruža gledaocu detaljno "putovanje" kroz "najefikasniju mašinu" u svemiru.


Last modified on Saturday, 15 December 2012 09:06