You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.
Insajder: Kupoprodaja Zdravlja

Insajder: Kupoprodaja Zdravlja

Pandemija svinjske gripe bila je praktički lažna, ali je cjepivo protiv ovog virusa ipak puštena u promet i to bez dovoljnih ispitivanja je li štetna ili ne. Na prodaji cjepiva farmakoindustrija je zaradila milijarde eura. U općoj histeriji pojedinačne države počele su masovno nabavljaju cjepivo, čak da je naručuju i prije nego što su proizvođači objavili da je imaju.

Iako neispitana do kraja, cjepivo je počela da se daje ljudima, čime su milijuni građana koji su je primili, na neki način postali pokusni kunići.

Zdravstveni budžeti skoro da su ispražnjeni u samo nekoliko mjeseci, iako je simptoma gripe bilo malo, čak manje nego prethodnih sezona. Ogromne količine cjepiva su bačene, ali su zahvaljujući širenju panike, farmaceutske kompanije ostvarile ogromnu zaradu. Insajder otkriva kako funkcionira čitav taj dobro uhodan sustav i lanac prijevare.

Kako je moguće da je u cijelom svijetu jedino poljska ministrica zdravlja uspjela se suprotsktavi kupnji cjepiva? Zbog čega se šuti o istrazi, koju je sproveo Savjet Evrope, a koja je dovela do šokatnih rezultata? Kakav je odgovor Svjetske zdravstvene organizacije na sve dokaze do kojih smo došli?

U Srbiji je pokrnuta istraga oko štete koja je napravljena za proračun Srbije prilikom kupnje cjepiva, ali nitko ne vodi istragu o tome je li u promet puštena cjepivo čija štetnost nije ispitana do kraja, kao ni tko je sve odgovoran za obmanu građana, au interesu osiguravanja profita za posrednike i farmakoindustriju. Zbog čega su epidemiolozi u Srbiji širili paniku iako im je bilo jasno da pandemija ne postoji?

Na pitanja Insajdera odgovaraju mnogi sugovornici iz svjetskih institucija, ali i iz Srbije.

Last modified on Saturday, 15 December 2012 13:09