You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.
Banksy - Exit Through The Gift Shop (sa prevodom)

Banksy - Exit Through The Gift Shop (sa prevodom)

Thierry Guetta naizgled je običan obiteljski čovjek, Francuz koji se s obitelji doselio u L.A. , otvorio trendy trgovinu s gomilom second hand markirane robe koju prilično vješto prodaje i dobro zarađuje. Tijekom jednog slučajnog posjeta rođaku koji se bavi street artom potpuno se zapali za njegov rad i počinje ga slijediti i kamerom bilježiti svaki njegov korak.

Exit Through the Gift Shop jedini je film u kojem se pojavljuje Banksy; najpoznatiji i najkontroverzniji street art umjetnik (možda čak) uopće. Ovo naglašavam jer Banksy službeno nikada nije otkrio svoj identitet s obzirom da su njegova djela na poznatim svjetskim fasadama djelomično i kaznena djela ili kako sam kaže njegov se rad nalazi u “pravnoj sivoj zoni”, tako da pokušava izbjeći eventualne sudske sporove i slične zavrzlame. Iako se dokumentarac inicijalno trebao baviti umjetnicima poput gore spomenutog i street artom općenito, tijekom snimanja se dogodio potpuni preokret i djelo je progutalo svog autora.


Banksy je tijekom snimanja shvatio da je Thierry poprilično pomaknuta i psihotična osoba koja ne može montirati stotine sati snimljenog materijala, a istovremeno je sam izuzetan materijal za produkciju, pa je preuzeo inicijativu i preokrenuo film u djelomičnu filmsku biografiju Thierrya Guette.
Ovaj je dobro prihvatio ponuđenu opciju i iz promatrača se transformirao u glavnog protagonistu - napravio pop-street-art revoluciju u L.A-u, otvorio izložbu koju je na otvorenju posjetilo 4000 ljudi i u dva tjedna prodao svojih djela za oko milijun dolara. No to je samo dio priče.U filmu se pojavljuju i poznati umjetnici Shepard Fairey (Obama, Obey), Space Invader i mnogi drugi.

Kako su vrhunski pop-art ili street art umjetnici 20 stoljeća ušli u totalnu legendu tek nakon svoje smrti, poput Andy Warhola ili Basquiata, možda je najveća vrijednost ovog filma to što prikazuje ono što je trenutno živo i događa se upravo sada. Banksyjeve političke (a i šire) poruke mijenjaju percepciju i kreiraju mijenje. Glupo bi bilo čekati njegovu smrt i valorizaciju od strane oficijelne institucionalizirane kulturne scene koja će vrlo vjerojatno stići kroz 10 ili 20 godina…Film je snimljen 2010., nominiran za Oskara u kategoriji najboljeg dokumentarnog filma, a osvojio hrpu nagrada po raznim independent festivalima…
Last modified on Wednesday, 15 May 2013 07:22