You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.
Unija: Biznis iza duvanja (The Union: The Business Behind Getting High, 2007)

Unija: Biznis iza duvanja (The Union: The Business Behind Getting High, 2007)

Prvo što vam se učini čudnim kada pogledate istoriju marihuane, koja je takođe poznata kao kanabis, je to koliko je nekada bila legalna. U stvari nije samo bila legalna nego je bila i jedna od najvećih poljoprivrednih žetvi na svijetu, uključujući i Sjedinjene države. Vidite, kanabis isto tako može da bude i konoplja.

A šta je u stvari konoplja?

To je najprodavanije, najrobusnije, najizdržljivije prirodno meko vlakno koje postoji na ovoj planeti. Sve do 1883.-će i hiljadama godina ranije kanabis konoplja je bila najveća poljoprivredna žetva na svetu. Imala je na hiljade primjena i od nje su se proizvodile na hiljade proizvoda. Većina tkanina, ulja za osvjetljenje, lijekova, papira i vlakana dobijano je od konoplje.

Prvi Zakon o marihuani koji je postojao u Sjedinjenim državama je bio zakon koji je nalagao farmerima da uzgajaju konoplju. Bendžamin Frenklin ju je koristio u jednoj od prvih fabrika hartije u Americi. Prve dvije kopije Deklaracije o nezavisnosti su napisane na papiru od kanabis-konoplje.

Sve do 1800.-tih većina tekstila u Sjedinjenim državama je pravljena od konoplje. 50% medicinskih lijekova u drugoj polovini 19. vijeka je dobijano od kanabisa. Čak je i kraljica Viktorija koristila ekstrakt kanabisa da bi ublažila menstrualne bolove. Ali ono što je smiješno u vezi industrijske konoplje je da nisi mogao da se naduvaš od nje,  ipak, ona je povezana sa onim što slijedi, a što isto tako ima malo smisla...

Last modified on Sunday, 16 December 2012 07:31