You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.
Razotkrivene tajne Machu Picchua

Razotkrivene tajne Machu Picchua

Najpoznatija arheološka ruševina na zapadnoj polutki, ikonički simbol moći i tehničke vještine Inka ostala je zagonetka. Teorije o namjeni te građevine nisu se mnogo promijenile otkako je pronađena; Hiram Bingham prije gotovo stotinu godina ponudio je prvu. Najnovija otkrića, uključujući i kosture koji su na tom lokalitetu pronađeni, prvi put daju precizne odgovore vezane uz Machu Picchu o tome tko ga je izgradio, kako i zašto.
U filmu pratimo rad peruanskog arheologa Fernanda Astetea. Njegov stručni tim došao je do još zanimljivijeg otkrića. Usporedo pratimo nastanak revolucionarnog rada i napore međunarodnog tima znanstvenika i inženjera u napetoj priči koja dostiže vrhunac u najiscrpnijem tumačenju Machu Picchua do danas.
Kako je izgrađen? Smješten je na hrptu na 2350 metara nadmorske visine, što se doima kao izrazito nepovoljno mjesto za gradilište. No, Inke su nekako uspjele svladati nevjerojatne prepreke i izgradile su veličanstvenu i kompleksnu građevinu i to bez kotača, pisma, čelika i željeza. Kako to da se građevina u posljednjih pet stoljeća nije odronila s obzirom na 195 centimetara oborina po četvornom metru, koliko u prosjeku godišnje padne?
Hidrolog Kenneth Wright vjeruje da zna odgovor: više od polovine lokaliteta skriveno je pod zemljom. Uz pomoć trodimenzionalne računalne grafike otkrivamo masivne temelje koji grad drže na hrptu. Zanimljivo je i otkriće znanstvenika da Machu Picchu nije dovršen. Tim je otkrio kamene blokove koji su bili pripremljeni za ugradnju, što navodi na zaključak da je Machu Picchu napušten dok je gradnja još bila u tijeku.
Bingham je bio uvjeren da je Machu Picchu legendarni izgubljeni grad Vilcabamba u koji su se nakon španjolskog osvajanja sklonili preostali članovi carskog dvora.

Godine 2000. biološki antropolog John Verano iznova je ispitao kosti koje su pohranjene u depou muzeja Peabody pri Sveučilištu Yale i otkrio da su spolno prilično ravnomjerno distribuirani, što je uvelike zasjenilo Binghamovu teoriju. Ako je Bingham bio u krivu, što doista znamo o tom lokalitetu?

• Trajanje: 53 min.
• Producent: Peter Spry-Leverton


Last modified on Sunday, 16 December 2012 07:27