Zemlja iz svemira (Earth from Space)

Nevidljive sile prirode na djelu onako kako ih vide sateliti u Zemljinoj orbiti, koji prate, bilježe i prenose na terabajte podataka svake sekunde o pojavama neprimjetnim za ljudsko oko, pa ipak ključnim za ciklus života na Zemlji. Kako su cvjetanje planktona kod Antarktika, fotosinteza biljaka u brazilskim prašumama, pijesak Sahare, monsuni u Aziji i mnogi drugi Zemljini procesi međusobno povezani, pogledajte u ovom jedinstvenom dokumentarcu Discoverya.

 

Put u Meku (Journey to Mecca)

Journey to Mecca is an dramatic and documentary feature that tells the amazing story of Ibn Battuta, the greatest explorer of the Old World, following his first pilgrimage between 1325 and 1326 from Tangier to Mecca.

Coral Sea Dreaming (1999)

Dokumentarani film Coral Sea Dreaming nudi spektakularan i nevjerojatan pogled kroz svijet tropskih koraljnih grebena u morske dubine i inovativne načine za istraživanje.

Planeta zemlja (Planet Earth -TV Series, 2006)

Britanski prirodnjački dokumentarac iz 2006. godine. 
Od pola do pola, Zemlja je planeta ekstrema. Ova serija detaljno proučava te prirodne suprotnosti – od večnog mraka antarktičke zime, to najvišeg drveća i najdubljih pećina na Zemlji, čiji stanovnici nikada ne vide bela dana. Snimanje ove nagrađivane dokumentarne serije trajalo je pet godina i to remek delo najskuplji je takav poduhvat u istoriji BBC-a.

IMAX - Priroda

Nevjerojatno putovanje kroz prirodu. Ovi dokumentarci nas vode na do sada neviđene i neistražene lokacije ali i na fantastičnu avanturu kroz koju ćete bolje upoznati našu planetu. 

 • IMAX – Africa:The Serengeti
  IMAX – Born to Be Wild
  IMAX – Australia:Land beyond Time
  IMAX – Amazon
  IMAX – India:Kingdom of the Tiger
  IMAX – Journey Into Amazing Caves
  IMAX – To the Arctic
  IMAX – ALASKA:Spirit of the wild
  IMAX – Wolves

IMAX - Svemir

IMAX vodi gledatelje na neviđeno putovanje kroz udaljene galaksije i istraživanje veličine i misterija neba. Astronauti koji hodaju svemirom, u kompliciranoj i važnoj misiji NASA-e da popravi Hubble Space Telescope, najvažniji svemirski opservatorij koji se nalazi 350 milja izvan Zemlje. IMAX 3D kamera zabilježila je zadivljujuće kadrove pri 17.500 milja na sat i neočekivani problem zbog kojega je cijela misija mogla propasti.

Pridružimo se astronautima u šetnji svemirom na najzahtjevnijem zadatku u povijesti NASA-e...

IMAX – Destiny in Space
IMAX – Cosmic Voyage
IMAX – Mission to MIR
IMAX – Solarmax
IMAX – Roving Mars
IMAX – Hubble

IMAX - Život mora

Doživite život ispod mora u savim novom svjetlu. Duboko more 3D, podvodna avantura tvoraca IMAX uspješnice U dubinama, gledatelje vodi u velike dubine oceana. Uz pomoć IMAX tehnologije i 3D efekta, gledatelji će zaplivati s jedinstvenim, živopisnim ali i opasnim stvorenjima koja žive u vrlo inspirativnom podmorskom svijetu.

IMAX – The Living Sea
IMAX –Ocean Oasis
IMAX – Dolphins
IMAX – Coral Reef Adventure
IMAX – Volcanoes of the deep Sea
IMAX - Deep Sea
IMAX – Under the Sea

Atlantis (1991)

Dokumentarni film "Atlantis" režisera Luca Bessona prikazuje sjajne i skrivene ljepote pod morem . Uz prekrasne podvodne fotografije i čudesnu muziku Eric Serra, izvanrednih portreta iz vazduha,kitove,delfine,morske zmije i strašnih morskih pasa - ostat će u sjećanju dugo nakon gledanja filma.

Dirt! The Movie

Dokumentarac koji obrađuje tematiku zemljinog tla, njegove važne ekološke funkcije, naše slabo poznavanje ovog velikog poklona bez kojeg nema života na zemlji, kao i naš destruktivni odnos prema njemu. Ono je toliko bitno za život, a time i za nas, da naš opstanak direktno ovisi o razumijevanju zemljišta i njegovoj zaštiti
Prevod za ovaj film na žalost ne postoji... Ukoliko neko želi prevesti film engleski titl u srt. formatu može preuzetiovdje...

Samsara (2011)

Film 2011. godine. Novi uradak autora legendarne "Barake" čak 20 godina kasnije nastavlja tamo gdje je stao antropološki "art" Rona Frickea i Marka Magidsona, oslikavajući sadašnjost na način koji gledatelje ostavlja bez daha: "Samsara" je jedan od rijetkih filmova koji je u proteklom stoljeću doživio luksuz biti zabilježen na 70 mm vrpcu, sniman tijekom gotovo 5 godina u 25 zemalja svijeta.

Vukovi (Wolves, 1999)

Prelijepi, odani i ujedno zastrašujući. To su vukovi. Kroz istoriju su prošli mnogo toga ali uglavnom su bili na lošem glasu. Ovaj film ima za cilj da to promijeni dajući mnoga objašnjenja i odogovore na ponašanje i preživljavanje ovih važnih životinja, kao i mišljenja ljudi o budućem suživotu sa ovim grabežljivcem.
Uz odlične slike i pejzaže američke divljine upoznaćete i jednog vuka koji služi kao ambasador svih vukova u nastojanju da im čovjek ponovo dopusti da se vrate tamo gdje su uvijek i pripadali. Kroz cijeli film se ističe važnost i povezanost vukova i njihovog glavnog plijena bizona, kao i odnos vuka i indijanaca kojima je to sveta životinja. Mnogo intimnih trenutaka uhvaćenih kamerom je svakako odlična preporuka za sve one koji malo znaju o ovoj uglavnom istrijebljenoj i rijetko viđenoj životinji, da pogledaju ovaj film.

March of the Penguins, 2005

Svake godine u isto vrijeme pingvini putuju na mjesto gdje se misle razmnožavati. Put je dugačak otprilike oko mjesec dana. Kad dođu do tog mjesta započinje parenje. Pošto je uvijek manje mužjaka,žene se bore za njih i ona koja dobije meč može se početi pariti. Mužjak cijelo vrijeme uz ženku stoji i  strpljivo čeka nekih mjesec dana dok ženka ne izlježe jaje. Kad jaje napokon dođe, ženka se diže sa njega te ga daje mužjaku na čuvanje,a on ih nosi  na svojim stopalima dok se ona ide nahraniti te uzeti zalihe za mladunca. Mužjak za to vrijeme čuva mladunca otprilike dva mjeseca bez hrane i na temperaturi od -40° do -60° dok se ne vrati ženka. Kad dođe ženka,tek se onda  mužjak može ići nahraniti. Nakon provedenih 4 mjeseca i više bez hrane,mužjaci se napokon mogu početi hraniti,ali pred sobom još imaju put od mjesec dana hodanja tako da neki od njih ugibaju od gladi i iscrpljenosti.

Pčelinja tužaljka (Honeybee Blues, 2009)

Dokumentarni film "Honeybee Blues" govori o svjetskoj populaciji pčela koja postupno nestaje, odnosno nastojanjima australskog znanstvenika dr. Denisa Andersona da je spasi od istrebljenja.

Ova znanstveno-kriminalistička priča odvija se u nedirnutim šumama i voćnjacima Australije, industrijskim farmama u Sjedinjenim Državama i brdovitim krajevima Papue Nove Gvineje, a "Honeybee Blues" je i vrlo poučna priča iz 21. stoljeća.

Zemlja iz svemira (Earth from Space, 2012)

Skrivene sile bijesne našom planetom. Sada su nam prvi put postaju vidljive. Sateliti snimaju Zemlju i otkrivaju nam planetu u novom svetlu. Ovo je Zemlja - dinamični živi organizam. Vidjećemo kako su nevidljive sile prirode uzajamno povezane na mnogo neobičnih načina. I napokon, kako one održavaju sam život. Vidjećemo kako Zemlja funkcioniše, gledano iz svemira.

Plastična planeta (Plastic Planet, 2009)

Isprva nije bilo plastike na planeti Zemlji. Ali onda, 1907. godine, pojavio se belgijski kemičar Leo Hendrik Baekeland. On je izumio bakelit, prvi potpuno sintetičan proizvod, načinjen od nafte. Nakon kamenog doba, brončanog doba i željeznog doba, sad imamo plastično doba.

Mi smo djeca plastičnog doba.

Ledena prostranstva Arktika : Kanada

Naslov epizode 4: KANADA 
Bruce Parry putuje na krajnji sjever Kanade kako bi boravio s narodom Karibu i prisustvovao njihovu proljetnom godišnjem lovu. U arktičkoj divljini pleme Gvičina lovi sjevernoameričke sobove u migraciji već tisućama godina, no tu tradiciju sada ugrožava potraga za naftom. Bruce potom kreće na jug prema pješčanim katranskim poljima Alberte, domu drugih najvećih svjetskih naftnih rezervi, da bi doznao kako se starosjedioci nose s dolaskom naftne industrije na njihov teritorij.

Ledena prostranstva Arktika : Aljaska

Naslov epizode 3: ALJASKA

Bruce Parry putuje na Aljasku, posljednju veliku američku divljinu, gdje suvremeni pioniri ubiru plodove golemih prirodnih bogatstava mora. Bruce uči osnove ribarstva na palubi broda koji se bavi ribolovom na losose te zaranja na dno Beringova mora u potrazi za zlatom. Na dalekom sjeveru prisustvuje godišnjem lovu na kitove naroda Inupiak, čija je drevna tradicija danas u suprotnosti sa suvremenim svijetom i preispitivanjima jesu li važniji životi kitova ili opstanak kultura.

Ledena prostranstva Arktika :Grenland

Naslov epizode 2: GRENLAND

Bruce Parry putuje na krajnji sjever Grenlanda, u dom posljednjih tradicionalnih inuitskih lovaca. Suočava se sa stvarnostima života i smrti u lovu na tuljane te doznaje kako klimatske promjene ugrožavaju njihov drevni način života. No dok globalno zatopljenje lovcima stvara probleme, drugima pruža nove mogućnosti. Otapanjem golemog ledenog grenlandskog pokrova otkrivaju se nova mineralna bogatstva. Bruce radi s timom rudara koje čeka pronalazak bogatog nalazišta.